Moj račun      
0

BLOG


Kategorija: Svetujemo
17.12.2019
Zaznavate masten prhljaj? Pustite ga v starem letu

Deli s prijatelji:
Hitro prepoznaven po rumenkastem odtenku, maščobi na lasišču in zlepljenosti las. Izbira pravega šampona proti mastnemu prhljaju je bistven element pri zdravljenju te kožne bolezni, saj bo odpravljal neravnovesja, v kolikor gre za blago obliko. Obenem bo to vplivalo tudi na ustavitev plešavosti in preprečevanje nadaljnjega razvoja bolezni. 

Lase si praviloma umivamo 1-2krat tedensko, nekateri pa tudi več kot trikrat na teden, še posebej, če so izpostavljeni večjim fizičnim naporom, se intenzivno ukvarjajo s športom, delujejo v razmerah z močnimi vonji iz okolja ali uporabljajo številne styling izdelke v velikih količinah ipd. Prepogosto umivanje las, še posebej s preveč agresivnimi šamponi, lahko tudi vodi v nastanek prhljaja. Zaradi neizčrpnega izpiranja balzama ali šampona iz las, lasje pričnejo izgubljati svojo naravno moč in sijaj in tako se prične oblikovati masten prhljaj.

Vzroki za nastanek mastnega prhljaja so lahko tudi naslednji:
  1. prebavne ali prehranske težave, pri čemer je dovolj, da spremenimo svojo prehrano s povečanjem uživanja izdelkov, ki vsebujejo vitamine B in A. Najdemo jih v jajcih, paradižniku, stročnicah, rižu, špinači, zeleni. Nezdrave maščobe moramo izključiti z menija;
  2. dednost: v primerih, ko se je nekdo od bližnjih sorodnikov soočal z mastnim prhljajem, so možnosti, da tudi sami to opazimo, dokaj velike;
  3. prepogosta in/ali nepravilna uporaba sušilnika za lase ali drugih pripomočkov za oblikovanje pričeske;
  4. dnevni stres in preobremenjenost igrata pomembno vlogo;
  5. nepravilno izbrani izdelki za umivanje, negovanje in oblikovanje las;
  6. zdravstveni izziv z ledvicami in jetri, menopavza, nosečnost, duševne motnje, avitaminoza ...
Vsi ti dejavniki oslabijo imunsko obrambo telesa, kar omogoča glivicam Malassezia furfur, da se razvijejo in oblikuje se prhljaj. 


KAKŠNE SO MOŽNE REŠITVE?

V kolikor smo opazili na svojem lasišču in laseh prhljaj, je potrebna najprej prava diagnoza. Znamo ločiti masten prhljaj, suh prhljaj in izsušeno lasišče?

Masten prhljaj je zlepljen v rumenkastih kosmičih na lasišču in med lasmi ter redko pada na obleko, ker je lepljiv. Lepi se nam tudi na glavnik ali krtače med česanjem oziroma oblikovanjem pričeske. Lasišče nas lahko srbi, ni pa nujno. 

Ko opazimo masten prhljaj, se priporoča uporaba šampona proti prhljaju. Mokre lase po pranju osušimo s hladnim ali blago mlačnim zrakom pri sušilniku. Obenem smo pozorni tudi pri uporabi styling izdelkov, kot je lak za lase, gel, pena ipd., ker lahko iritirajo kožo. Uporabljamo kakovostne izdelke v skromnih količinah. 

Profesionalni izdelki za odpravljanje prhljaja so vam na voljo tudi v Spletni trgovini Ludadu

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na:
- mail: home@ludadu.com 
- na telefon: 01/241 40 48
- preko Facebooka
- na Instagramu