Moj račun      
0

BLOG


Kategorija: Svetujemo
09.01.2020
Suho lasišče in izsušeni lasje

Deli s prijatelji:
Suho lasišče nastaja zaradi zmanjšanega delovanja žlez lojnic, ki tvorijo zaščitni film na lasišču. V tem primeru prihaja do pomanjkanja vlažnosti. 

Tvorjenje maščobe se razlikuje od človeka do človeka. Ločujemo mastni, suhi in mešani tip lasišča. Ta je prirojen in le redko se spreminja. Nanj pa lahko vplivajo zunanji dejavniki. 

Do suhega lasišča lahko vodi:

- pretirana uporaba šamponov, mil ali drugih izdelkov, ki razmaščujejo lasišče,

- uporaba napačnih izdelkov, na katerih sestavine smo alergični,

- prevroče ali predolgo sušenje las,

- stalna prisotnost v prostorih s klimatiziranim zrakom ali stalne temperaturne spremembe,

- klorirana ali slana voda,

- stres ali hormonske spremembe.



Ko je izsušeno lasišče, so izsušeni tudi lasje, ki rastejo iz njega. Postajajo vse manj živi in začnejo izgubljati sijaj. 

Naši lasje so živa in suha vlakna. Če jim z različnim ravnanjem odvzamemo vlago, se izsušijo in sčasoma postanejo krhki in poškodovani. Zato je izrednega pomena, da uporabljamo primerne izdelke v primernih časovnih intervalih in ohranjamo naravna olja lasišča. 

In kakšno je pravilo glede pogostosti umivanja las? Ne obstaja, saj je to odvisno od teksture las in naravnega tvorjenja olja. 

Rezultat iskanja slik za trockene kopfhaut

Suho lasišče je brez sijaja, pusto in občutljivo. Pogosto se ob tem pojavi še močno srbenje in tvorba prhljaja. V kolikor se ob tem pojavijo še rdečica ali mehurčki na lasišču, gre lahko za seborejski ekcem. To obolenje je dokaj pogosto in se lahko pojavi tudi pri dojenčkih v prvih treh mesecih. 

Rezultat iskanja slik za trockene kopfhaut

V kolikor se soočamo s suhim lasiščem, las ne umivamo vsak dan, saj šamponi lahko še dodatno odvzemajo maščobo. Umivanje 2-3-krat tedensko zadošča. Temperatura uporabljene vode naj ne bo prevroča. Pomembna je uporaba šamponov, ki so namenjeni prav suhemu lasišču. Ti so večinoma blagi in vsebujejo posebne sestavine, ki vračajo lasišču maščobo ali pa delujejo na način, da ohranjajo vlažnost lasišča. 

Nekaj priporočil za uporabo primernih izdelkov za suho lasišče in lase najdete tukaj