Moj račun      
0

BLOG


Kategorija: Svetujemo
09.12.2019
Prhljaj - naš sovražnik ali prijatelj, ki opozarja?

Deli s prijatelji:
Prhljaj - ena izmed dokaj pogostih tegob prizadene večinoma moško populacijo. V laseh in na lasišču ostajajo drobni kosi odmrle kože. V zimskih mesecih beležimo največ težav, najmanj pa poleti. 

Večinoma domnevamo, da nam prhljaj povzroča nepravilno delovanje žlez lojnic, ki izločajo bodisi premalo bodisi preveč loja. Dejansko pa raziskave kažejo, da so največje povzročiteljice prhljaja glivice.

Prhljaj lahko tudi nastane, ko se na naše lasišče naselijo kvasovke. Pretirana uporaba nizkokakovostnih želejev, gelov, lakov ali drugih izdelkov za oblikovanje pričeske ter nepravilno umivanje las prav tako lahko pripomore k nastanku prhljaja. Vse dokler je naš imunski sistem v odlični formi, ne zaznavamo teh težav. Ko pa ta oslabi ali se poruši hormonsko ravnovesje, ko v telo vnašamo pretirane količine maščob, alkohola ali sladkorja, smo v stresu ali zbolimo, se naš imunski sistem poruši in sproži se nastajanje prhljaja. 

Ločujemo tri različne izglede, ki jih navadno opredelimo kot prhljaj, pri čemer sta dejansko samo dva pravi prhljaj:
 
1) SUH prhljaj pada z lasišča in predstavlja lažjo obliko prhljaja. Ne povzroča srbenja, rdečice, luščenja ali drugih nevšečnosti na lasišču, opazimo pa ga večinoma pozimi;


2) MASTEN prhljaj ne pada z lasišča, saj maščoba zadržuje luske na lasišču in se tam prične kopičiti. Tako nastajajo vse debelejše plasti mastnega prhljaja. Če se težave ne lotimo sproti, se bodo beli kosmiči postopoma spreminjali v gosto skorjo, ki bo blokirala dostop kisika do kože v lasišču. To bo povzročilo poslabšanje prehranjevanja foliklov, kar pa vodi v izpadanje las;


3) IZSUŠENO LASIŠČE, ki morda na prvi pogled izgleda kot suh prhljaj, ni obolenje, temveč suha koža, ki se lušči, zato te težave ne rešujemo z izdelki proti prhljaju, ki lahko še bolj izsušijo in poškodujejo lasišče. Uporabimo izdelke, ki so namenjeni vlaženju lasišča in las in delujejo globinsko (navadno so to ampule ali losjoni za izsušeno lasišče). 


V času, ko imamo izzive s prhljajem, se odsvetuje uporaba agresivnih negovalnih in styling izdelkov. Lase in lasišče umivamo z mlačno vodo ter izdelke za odstranitev prhljaja uporabljamo dosledno v skladu z navodili. Priporoča se tudi, da lase sušimo na zraku in ne s sušilcem. 

Ko smo uspeli sanirati tegobe s prhljajem, pričnemo uporabljati šampon in negovalne izdelke, ki so primerni za naš tip las in ne pretiravamo s prepogostim pranjem las. 

Več o posamezni vrsti prhljaja, možnih dodatnih vzrokih in reševanju pa v nadaljnjih blogih na Ludadu